Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh

Fans van Vincent van Gogh en wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Voor het eerst brengt een interactieve website de 21 woonplaatsen van Vincent van Gogh (1853-1890) overzichtelijk in kaart.

Met behulp van historisch materiaal en wandelroutes kun je nu letterlijk in de voetsporen treden van de wereldberoemde kunstenaar. De website geeft een compleet beeld van het bewogen leven van Vincent en blijft continue in ontwikkeling doordat de bezoeker zelf informatie kan toevoegen. De website www.vangoghroute.nl is ontwikkeld door Stichting Gifted Art en wordt ondersteund door het Van Gogh Museum.

Vincent van Gogh werd 37 jaar en woonde maar liefst in 21 verschillende plaatsen door heel Europa. Dat hij in Parijs, Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise woonde en daar zijn expressieve, kleurrijke doeken maakte is voor de meeste mensen bekend, maar dat hij als jong broekie in de kunsthandel Goupil & Cie in Den Haag, Londen en Parijs werkte en hij onderwijzer was in het Zuid-Engelse Ramsgate is minder bekend.

In veel van de voormalige woonplaatsen van Vincent zijn initiatieven ontwikkeld om het leven van Vincent onder de aandacht te brengen, door middel van een wandeling, informatiebord of een Van Gogh centrum. Een uitgebreide overkoepelende website was er nog niet. Voorzitter van de stichting Gifted Art Jaap van Duijn: “Ik reisde in de jaren 2010-2013 alle plekken af waar Vincent leefde en merkte op dat er veel gedateerde boekjes waren en gefragmenteerde informatie op verschillende websites. Een overkoepelende actuele website met betrouwbare informatie was er niet. Dát vormde de directe aanleiding om deze website te ontwikkelen.” De stichting hoopt met de website het leven van Vincent nóg dichter bij kunstliefhebbers, toeristen en professionals te brengen.Samenwerking Van Gogh Museum

In dit project is samengewerkt met het Van Gogh Museum Amsterdam.  Informatie op de website is grotendeels ontleend aan de brieven van Vincent van Gogh en de geannoteerde online editie daarvan op www.vangoghletters.org

Op aanvraag zijn er meer beelden beschikbaar in andere bestandsformaten, stuur daarvoor een mail naar info@vangoghroute.nl.